Blog NL

Wat je ontmoet als je iets anders zoekt

Het is lente. Hoog tijd om naar een kasteel in Limburg af te reizen en daar een lenteavond lang naar geweldige storytellers te luisteren, zeg je? Kom dan op 19 mei naar de allereerste storytelling avond op kasteel Terborgh.

Samen met storyteller Elyzabeth Gorman en kasteelheer Rieuwert van Bodegraven ben ik de trotse mede-organisator van een nieuw evenement daar: storytelling avonden. De voertaal is Engels en we hopen dat er veel mensen uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum aanschuiven, van de Amerikaanse legerbasis en van alle internationale organisaties in de regio. Storytellers van over de hele wereld komen er voortaan om de week (en vanaf 1 juni op donderdagavond) verhalen vertellen.

Afbeelding van kasteel Terborgh

Hoe ik in Schinnen terecht ben gekomen, vraag je? Ik kan het uitleggen. Toen een Britse recruiter stuurde me vorig jaar een berichtje op LinkedIn stuurde of ik geïnteresseerd was in een functie als ‘interactive storyteller’ bij een bedrijf in Geleen (Hey Paulien, if you’re reading this I guess I caught your attention…) dacht ik gelijk: Ja! Ik had al een tijdje behoefte aan bos. Vrienden vroegen me of ik dan gecheckt had of er bos was in Geleen, maar dat wuifde ik weg, want in het plaatje dat ik in mijn hoofd had was er bos. Toen ik eenmaal bij het bedrijf werkte en collega’s vertelden dat er een grote chemische fabriek naast het bedrijf lag, stopte ik mijn oren dicht en zong een liedje. Ogen op de bal. En toen vertelde een collega dat er een kasteel in de buurt was. Kijk! Waar een kasteel is, is bos, toch?

Het bedrijf is inmiddels failliet, maar wat ik geleerd heb van de grote projecten die ik over de jaren heb gedaan is dit: wat er blijft na al je inspanningen is vaak helemaal niet waar het je eens allemaal om te doen was.

Nkunda

Voorbeeld? Jaren geleden had ik in mijn hoofd dat ik de rebellenleider Laurent Nkunda wilde portretteren, die daags ervoor gevangen gezet was door de Rwandese regering, dezelfde regering die jarenlang zijn rebellenbeweging in Congo had gesteund. Ik belde vrijwel dagelijks met het ministerie voor officiële toestemming, ging langs bij de gevangenis, flirtte met een louche zakenman en reed achterop een brommertaxi naar de villawijk op de lokale grens tussen beide landen waar hij onder huisarrest zou verblijven, en waar uiteraard iemand van de geheime dienst ons opwachtte en terugstuurde. Iedereen hield de lippen stijf op elkaar. De enige die wel met me wilde praten was een gepensioneerde Canadese leraar die bij een stel paters inwoonde. Ik nam hem mee uit eten en hij vertelde over alle vrachtwagens met mineralen die ’s nachts illegaal de grens over staken. Helaas, ik kreeg het niet on the record. Na een maand kwam ik thuis zonder verhaal. Twee jaar later stuurde de Canadees me een mail: de dochter van zijn Cubaanse vrienden was met een Nederlander getrouwd en net naar Amsterdam verhuisd. Ze kende er nog niemand, wilde ik niet eens met haar afspreken? Inmiddels noem ik haar alweer jaren mijn zusje (mijn zusje en mijn Cubaanse dokter om precies te zijn). En voor zo’n zus zou ik nog wel maanden tevergeefs achter de Nkunda’s van deze wereld aan willen gaan.

Weet wat je wilt

Ik zocht dus vol vertrouwen online naar een kasteel en vond er een vlak bij het bedrijf. (Pas later zou mijn collega vertellen dat hij een heel ander kasteel bedoelde.) De telefoon werd opgenomen door Rieuwert die uiterst behulpzaam was en voor een baliemedewerker behoorlijk zelfverzekerd. Na mijn werkdag fietste ik langs een AZC door het groen ernaartoe. Rieuwert bleek de kasteelheer te zijn en nodigde me gelijk uit om te blijven eten. Zo dus. En de nieuwste ontwikkeling: op 1 juni zal ik daar zelf voor het eerst live een verhaal gaan vertellen.

Wat ik wil zeggen: als je iets wilt maken is het de kunst om te weten wat je wilt. En om dan doelgericht op je verhaal af te gaan, niet te verzanden in bijzaken, maar wel open te staan voor verrassingen. En op het juiste moment ‘ja’ te zeggen. 19 mei dus, kom je ook?

PS Bij een kasteel hoort een schrijfweek, dus die organiseer ik er in september. En dus storytelling. En dus ook een workshop verhalen vertellen voor publiek, wat Elyzabeth Gorman je als geen ander kan leren. Kortom, zie https://www.kasteelterborgh.nl/nl-agenda.

You Might Also Like...