Portfolio

Als een land al haar weeshuizen sluit

Rwanda besloot in 2012 om per december 2014 al haar weeshuizen te sluiten. Een paar weken voordat l’Esperance Childrens Village dicht ging, gaven fotografe Anaïs López, filmmaker Anisleidy Martinez en schrijver Paulien Bakker een fotocursus aan 32 kinderen die nog wachtten op een nieuw thuis. Het weeshuis ligt aan de rand van het Kivumeer dat grenst aan Congo. Er is geen elektriciteit, geen kraanwater en er zijn geen spiegels. Met de camera in de hand leerden de kinderen kijken, naar zichzelf en naar de wereld.

We waren onder de indruk van hun werk: met hun foto’s gaven de kinderen een ongekend intiem inkijkje in hun leven. Ze tonen wie ze willen zijn. We waren ook onder de indruk van hoe graag ze naar school willen, omdat ze beseffen dat ze alleen zo aan de armoede en honger om hen heen kunnen ontsnappen. Ze hebben gelijk: uit onderzoek van Tulane University onder weeskinderen die al zijn ondergebracht bij gezinnen, blijkt dat de helft geregeld met honger naar bed gaat.

Wat begon als een journalistiek project – we blijven vijf kinderen volgen in hun nieuwe leven – liep al snel uit de hand. We besloten om de kinderen niet alleen te volgen maar ook te helpen. Vormgeefster Linda Braber ontwierp samen met Anaïs López een fotonotitieboekje met inspirerende beelden gemaakt door de kinderen zelf, en genoeg witte pagina’s waar je je eigen fantasieën en ideeën op kwijt kunt. Prachtige boekjes, maar ze moeten nog wel verkocht.

foto Aais fotografeertDe fotonotitieboekjes ‘In my dreams I want to become a tourist’ kosten € 20,-. 75 procent van de opbrengsten gaat naar het schoolgeld van de kinderen die we blijven volgen. Help je ons mee om de kinderen naar school te sturen? Ga naar 1%club. Of zie hier het filmpje: https://vimeo.com/136635112

Volg het project A Country without Orphans op www.countrywithoutorphans.nl of op Facebook. Meer zien of lezen over de makers zelf? Ga naar Anais Lopez of Paulien Bakker.

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...