Blog NL

Vrij werk

Er zijn weinig dingen die me zo vrolijk maken als vrienden en bekenden die werken aan “vrij werk”: een creatief project dat helemaal voortkomt uit hun eigen verlangen om iets moois of indrukwekkends te maken.

Zo’n project waar eigenlijk nog niemand op zit te wachten. En dan als het er eenmaal is, zo bijzonder is. Omdat de vreugde van het maken ervan afspat. Ineens schijnt de zon en is de wereld zo weergaloos mooi.

Het mooiste vind ik projecten waarvan ik niet helemaal snap waarom die vriend of bekende er zoveel tijd en energie in stopt. Een van die projecten is dat van mijn goede vriendin Sascha de Graaf. Sascha begon om onbegrijpelijke redenen op een gegeven moment aan bulletjournaling. Waarom? Gewoon, omdat ze graag tekent en illustreert. Nu maakt ze iedere maand de mooiste illustraties voor je journal of notitieboekje. Ze zijn gratis te downloaden voor iedereen die zich op haar site abonneert (ook al kosteloos). Wil je het zelf zien? Kijk dan hier: https://www.saschadegraaf.com/

Tsja, dat smaakt naar meer hè? Als je eenmaal haar habit tracker en maandplanning hebt uitgeprint rest je nog maar één ding. En dat is zelf aan een nieuw project beginnen. Hier drie tips om je op weg te helpen.

Drie tips

1 Ga op zoek naar voorbeelden. Wat aan deze voorbeelden inspireert je zo? Is dat het onderwerp, de aanpak, de uitwerking of de stijl van de maker?

2 Onderzoek wat je precies zo fascineert aan het onderwerp of verhaal dat je in gedachten hebt. Zet het onderwerp op het midden van een A4 en associeer erop los. Zet je associaties eromheen. Welke kanten kun je uit met dit onderwerp? Kijk dan welke invalshoek jou het meest aanspreekt. (En laat alle andere invalshoeken over aan andere makers.)

3 Hoe past dit project in je eerdere werk? Zie je een link met andere projecten? Wat zegt dat over jouw motivatie? Dit kan je iets vertellen over je diepere motivatie, en daarmee de universele waarde van je project.

Meer tips voor als je begint aan je eigen project vind je in deze blog.

Foto: Brent Gorwin/Unsplash

You Might Also Like...