Blog NL

Voldoening is erkenning geven aan jezelf

Laatst was ik op een vrijdagavond in Mezrab, een plek voor storytelling vlakbij Pakhuis de Zwijger. Het was er afgeladen vol. Ik had er nog nooit 200 mensen bijeen gezien, ook niet voor de pandemie, maar nu stonden overal banken en stoelen en die waren allemaal bezet.

De voertaal was Engels. Bezoekers waren jong, soms wat ouder, maar vooral jong, en uit alle hoeken van de wereld. Een Indiase man stapte in de schijnwerpers en vertelde hoe hij tijdens de pandemie een baan had gekregen in Nederland en hiernaartoe verhuisd was. Hij had op aanwijzing van kennissen ergens de beste appeltaart in de stad gegeten en was toen bij een koffietentje in de rij gaan staan voor een goede kop koffie. De serveerster achter de balie had vriendelijk naar hem geglimlacht. Zo moest het zijn. En toen was hij aan de beurt en vroeg zij: ‘Deliveroo of UberEats?’

Iedereen is maker

De zaal lachte en kromp ineen. Zo moet het zijn om als Indiase of Pakistaanse expat anno 2022 in Nederland te wonen: je huidskleur is genoeg om je in een bepaalde hoek te duwen.

Vroeger zat Mezrab in een piepklein cafeetje bij mij om de hoek; het was een beetje een alternatieve scene en op haar storytelling avonden zaten er binnen maximaal twintig bezoekers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een happening. Luisterend naar het publiek snapte ik dat ineens helemaal. Mezrab sluit naadloos aan bij de tijdsgeest. Dit is de tijd van: ieder mens heeft zijn eigen perspectief op de wereld. En het mooie is (en dat hoort ook bij deze tijd): dat je met al die verschillende perspectieven ook nieuwsgierig, open kunt omgaan; zonder mensen in een hokje te plaatsen van mensen die al dan niet hulp nodig hebben of iets bijgebracht moet worden. Iedereen is maker, iedereen heeft een verhaal te vertellen.

Ik ben deze nieuwsbrief gestart om jou aan te moedigen om te maken. En de gedachte daar weer achter is dat maken voldoening geeft. Laatst zei iemand tegen me: voldoening is erkenning die je jezelf geeft. Mooi gezegd toch?

Drie tips

Als je creëert, haal je het mooiste uit jezelf en doet al het andere er even niet toe. Nu denk je vast: ja verrek, ik ga ook creëren. Daarom drie tips, toevallig alle drie in het Engels. (Ik heb me vast opgegeven voor de eerste.)

  1. Zelf je verhaal leren vertellen? Geef je op voor de Mezrab storytelling school.
  2. Wil je een waargebeurd verhaal leren opschrijven? Houd voor tips and tricks deze nieuwsbrief eens in de gaten.
  3. Of wil je zelf fictie gaan schrijven? Dit is mijn favoriete schrijfschool.

You Might Also Like...