Blog NL

Verwen je frontale hersenkwab

Een middag vrij nemen en naar het museum gaan. Doe je dat wel eens? Het voelt misschien als spijbelen, maar dat is het niet. Je stimuleert namelijk een ander deel van je hersenen. En dat prikkelt je creativiteit.

Dus: ga op date met jezelf. Sluit je computer af en ga naar een tentoonstelling, een concert of maak een mooie wandeling. Liefst alleen. Want het is een date met jezelf; een date om je creativiteit te laten stromen.

Het voelt misschien als spijbelen, maar dat is het niet. Want terwijl je dat doet, stimuleer je je frontale hersenkwab. En dat is het gedeelte in je brein dat plannen en ideeën ontwikkelt.

Hoe dat precies zit? De frontale kwab is het voorste hersengebied, het bevindt zich het dichtst bij ons gezicht. Hier vinden al onze meest complexe geestelijke en cognitieve processen plaats. Dat gebeurt vooral in het voorste gedeelte ervan, in de prefrontale cortex. Die bestaat uit drie delen:

  • De orbitofrontale cortex: die heeft te maken met ons sociaal gedrag en het nemen van beslissingen.
  • De dorsolaterale cortex: die verschaft ons het vermogen tot plannen, doelen stellen, dingen uit het hoofd leren, en nadenken. Het zou zelfs kunnen dat ons bewustzijn zich in dit hersengebied bevindt.
  • De ventromediale cortex: die heeft te maken met onze waarneming en de uitdrukking van onze emoties.

De frontale kwab is heel gevoelig voor dopamine, het ‘beloningsstofje’ in de hersenen. Door dopamine wordt er meer of minder sensorische informatie vanuit de thalamus doorgegeven aan andere hersengebieden. Daarom wordt de frontale kwab ook wel geassocieerd met motivatie, aandacht en planning. Dus wat je doet als je een middagje vrij neemt en het museum induikt? Juist ja. Dus ga op date en verwen je frontale hersenkwab vreselijk. Allemaal uit naam van de kunst.

Meer weten?

Dit is een interessante TED-talk over creativiteit

Hier lees je meer over je prefrontale cortex

Of lees dit stuk.

Foto: Paulien Bakker in Stedelijk Museum, Amsterdam

You Might Also Like...