Schrijfopdrachten: Verhalen met een ziel

Je kunt me inschakelen voor journalistieke en commerciële artikelen op het vlak van storytelling, trauma en ontwikkeling.

Mijn vader zei het al toen ik net in de puberteit raakte en helemaal niets van mezelf of de wereld begreep. Hij zei: “Jij ziet mensen.” Ik wil altijd weten wat iemand beweegt. En ik geloof dat je iemand pas kunt leren kennen als je hen in hun context plaatst. Dat leerde ik toen ik verhalen ging maken uit Irak en in die tijd raakte ik gefascineerd door storytelling.

Als verhalend journalist verzamel ik informatie op een andere manier. Hoe pakken plannen in de praktijk uit? Of: wat is het grotere plaatje? Een fly on the wall bestaat niet. Maar open kijken en interviewen wèl. Centraal staat, naast de feiten, vooral de beleving. De feiten mogen dan de feiten zijn, we handelen naar wat die voor ons betekenen.

Een paar recente voorbeelden van storytelling in opdracht:

* Bij tech start-up Dephion (inmiddels failliet) werkte ik als interactive storyteller. De app die zij maakte op het gebied van wellness, bevatte tal van animatiefilmpjes, video’s, conversaties. Ik schreef scripts en werkte daarbij samen met een geweldig team van tekenaars, filmmakers, geluidsexperts en producenten om korte informatieve en vermakende verhalen te maken.

* Vorig jaar organiseerde het College van Rijksadviseurs een evenement waarop professionals en studenten brainstormden over de uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening waar Nederland zich de komende jaren voor geplaatst ziet. In opdracht van contentbureau Beklijf maakte ik een serie portretten en schreef een reportage over de dag.

* Als adviseur en eindredacteur hielp ik de Nederlandse Vereniging van Osteopaten bij het opstellen van hun richtlijnen, die bedoeld zijn om osteopaten bij te scholen.

* Tijdens de pandemie interviewde ik een groot deel van de trainers die met cursussen en bewustwordingsprogramma’s de mensenrechten in kledingfabrieken van Tchibo (de Duitse Hema) op de kaart proberen te zetten. Ik schreef (in opdracht) verhalen over de kern van het programma.

* Voor NRC schreef ik het artikel Een kind van autistische ouders blijft vaak ongezien.

* Voor Psychologie Magazine een verhaal over verliefd worden op een ander.

* En de bloedstollende verhalen van twee Koerdisch Iraanse verhalen verschenen in de bundel Kurdish women stories van Houzan Mahmoud.

* Ik schreef het boek Wat volgt op een vergissing dat de opkomst en ondergang van IS en de geschiedenis van Irak beschrijft aan de hand van één gezin.

Eerder verschenen werk vind je hier, referenties hier.