Blog NL

Tijd voor een kerstkadootje aan jezelf

Blik jij ook in de week tussen kerst en nieuwjaar terug op het afgelopen jaar? Ik vraag me dan af: wat heb ik gedaan? En waar ben ik echt trots op? Mijn mijmering eindigt meestal met een goed voornemen. Want plannen voor eigen werk genoeg, maar als ik niet oppas, jakker ik de rest van het jaar weer gewoon van deadline naar deadline.

Veel fotografen en journalisten lopen rond met prachtige ideeën voor een nieuw project: een tentoonstelling, een non-fictieboek, een uitgebreid verhaal in krant of weekblad. Of met een verlangen om echt eigen werk te maken, zonder de beperkingen van een opdrachtgever. Om een mooie serie in te dienen voor een prijs, of een onderwerp eens helemaal uit te diepen. Omdat je het knagende gevoel hebt dat er meer in je zit.

Om wat fotografen “vrij werk” noemen te kunnen maken, heb je niet alleen creativiteit nodig, maar juist ook structuur

Om – wat fotografen noemen – “vrij werk” te kunnen maken, heb je niet alleen creativiteit nodig, maar juist ook structuur. Simpelweg: Deadlines en helder afgebakende opdrachten. En daar loopt het vaak mis. Zonder een duidelijke deadline kom je niet tot het uitwerken van je idee. Of je begint ergens aan en verzuipt in je materiaal. Een thema is nog geen invalshoek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de financiering ervan. Dus ben je al vaker begonnen aan een mooi project en heb je het toch weer laten liggen? Geef jezelf dan niet op de kop, en geef het maken niet op. Zorg dat je de juiste randvoorwaarden voor jezelf schept. Ik weet het – I’ve been there. Ik reisde met beeldmakers door onder meer Albanië, Irak, Syrië, Kenya en Rwanda voor vrij werk, en schreef drie boeken. Alle hobbels die je op je pad tegenkomt als je werkt aan vrij werk, heb ik voorbij zien komen.

Story doctor

Wat ik onderweg leerde is dat het vaak een kwestie is van tijdig hulptroepen inroepen. Regelmatig koffiedrinken met die ene collega die ook aan een eigen project wil werken. Eens informeren bij een bekende die een soortgelijk project heeft gedaan. Of nieuwe inspiratie opdoen: naar musea gaan, documentaires kijken, boeken lezen.

Na jaren van meedenken met anderen, maakte ik het afgelopen jaar de draai van zelf maken naar meer anderen coachen. Mijn goede vriendin Anaïs noemt me story doctor. Zo stilletjes aan ben ik begonnen om daarover een blog bij te houden dat gaat over hoe je de juiste randvoorwaarden creëert. Je vindt het op mijn website en op LinkedIn.

Iedereen fijne feestdagen toegewenst – en veel inspiratie!

You Might Also Like...