Blog NL

Schrijven voor beelddenkers

Probeer als beelddenker maar eens te schrijven. Of andersom, als tekstmens een goed beeld uit te zoeken.

De ene mens denkt vooral in beelden, de ander in chronologie en in woorden. Er wordt zelfs wel beweerd dat mensen verschillen in welke hersenhelft ze het meeste gebruiken. Onze linkerhersenhelft zou meer gericht zijn op feiten en analyse, meer van de woorden en van doelgericht handelen zijn. Onze rechterhersenhelft is meer visueel ingesteld. Hier zou onze creativiteit huizen, ons gevoel van humor en onze empathie. Overigens komen wetenschappers er wel een beetje van terug om allerlei eigenschappen aan de linker- of rechterhersenhelft toe te schrijven. Maar een ding zie ik duidelijk terugkomen als ik mensen coach: schrijvers denken heel anders dan fotografen.

Van A naar B

Schrijvers redeneren in de regel meer van A naar B naar C; de ene conclusie volgt uit de andere. Fotografen daarentegen zijn vaak geneigd om de breedte van een ervaring op te zoeken; ze denken in alle mogelijke varianten van een verzameling.

Toen ik jaren geleden met fotograaf Marieke van der Velden in Bagdad was om een serie te maken over het leven van alledag in die op dat moment door bommen en geweld geteisterde stad, kwam dat verschil al snel naar boven. Vlak bij ons hotel in het centrum van wat niet de groene zone was, maar het deel van de stad waar gewone burgers woonden, liepen we steeds mannen tegen het lijf met een wel erg ontwikkeld torso. Dat maakte nieuwsgierig. We keken rond en vonden op één hoog een sportschool. Dat bracht ons op het idee om een verhaal te maken over de sportschool. Want waarom zou je aan bodybuilden doen en het maximale uit je lichaam willen halen, als je, zoals toen in Bagdad het geval was, ieder moment bij een bomexplosie je leven (en ledematen) kon verliezen?

Boys only gym

Ik liep regelmatig even naar binnen, met of zonder Marieke, om te kijken hoe het eraan toe ging. Echt, dat was niet alleen omdat het een boys only-gym was en er geen deur zat naar de douches. Ik wilde vooral weten: wat voor mannen kwamen daar? Wat haalden ze uit hun bezoek aan de gym? Marieke daarentegen wilde het liefst naar tien sportscholen en zo bij iedere school de sfeer vastleggen.

Beide aanpakken zijn relevant en waardevol. Fotografie en tekst kunnen elkaar versterken, verdiepen, opstuwen. Maar beide zijn ook echt een vak. Ik zie wel subsidieaanvragen voorbijkomen van fotografen die hun eigen teksten willen schrijven en denk dan vaak: doe dat nou niet. En andersom: schrijvend journalisten die met hun iPhone even een kiekje maken. Ook zelden een goed idee.

Weten welke hersenhelft jij het meest gebruikt? https://hersenonderzoek.nl/quiz/gebruik-jij-vaker-je-linker-je-rechterhersenhelft/

Beeld: Taryn Elliott/Pexels

You Might Also Like...