Over mij

Schrijfkracht is opgericht door Paulien Bakker. Ik studeerde journalistiek en psychologie en specialiseerde me in storytelling, trauma en ontwikkeling. Hier sta ik voor:

Zinvol

Nog voor ik kon schrijven, zette ik op zondag mijn ouders, broer en oma op een bankje voor me en hield een preek. Ik wilde iets overbrengen – of was het me om de collectezak te doen? Tot grote opluchting van iedereen, kreeg ik een paar jaar later de typemachine in het vizier. Toch betrap ik me er nog steeds op dat ik in eerste instantie een boodschap wil overbrengen; dat het zinvol moet zijn wat ik doe.

Ervaren

Na mijn studies journalistiek (hbo) en psychologie (universiteit) werkte ik vijf jaar op de redactie van het blad IntermediairPW. Daar leerde ik het redactionele proces kennen. Ik ging als freelance journalist verder en schreef onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC, Psychologie Magazine, Flow en het Amerikaanse Narratively en Al Jazeera English. Daarnaast ontwikkelde ik diverse bladen in opdracht, waaronder Talent, Werf&, Erik en Magazine Verhalende Journalistiek. Gaandeweg verschoof mijn aandacht van informeren naar verleiden.

Tekening van meisje dat geblinddoekt mediteert in de wolken

Betrokken

Eind 2005 reisde ik naar Rwanda en kwam terecht in een weeshuis. De directeur vertelde me hoe hij op zijn twaalfde als enige levend een volle kerk verliet tijdens de genocide van 1994. Ik besefte dat dat was wat voor mij zinvol is: andermans louterende ervaringen verwoorden. Kort erop reisde ik af naar Irak. Ik schrijf sindsdien over motivatie, trauma’s en cultuurverschillen. Maar terwijl sociale media de wereld omspanden, merkte ik dat ons vermogen om ons in een ander te verplaatsen steeds meer op de proef gesteld werd. Hoe bereik je je publiek?

Een snoepwinkel: hier ontmoette ik verhalende journalisten van over de hele wereld, en maakte ik kennis met hun prachtig vertelde verhalen in audio, video, online en tekst.

Het leidde tot wat ik nu doe:

Storytelling over drijfveren

Storytelling, ontdekte ik, is dé manier om informatie te structureren of een ervaring over te brengen. Van 2013-2018 was ik directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en organiseerde jaarlijks een internationale conferentie voor 300+ collega’s. Hier ontmoette ik verhalende journalisten van over de hele wereld, en maakte ik kennis met hun prachtig vertelde verhalen in audio, video, online en tekst. Ik ontwikkelde onder meer Meestervertellers, dat jaarlijks de beste Nederlandstalige verhalende journalistiek bijeenbrengt. De afgelopen jaren zette ik storytelling ook in voor film, sociale media campagnes en tentoonstellingen. Daarbij richt ik me nog steeds op dezelfde thema’s: motivatie, trauma’s en cultuurverschillen. Ik schreef ook twee boeken: Een romantisch volk over de olierijke Iraakse stad Kirkuk en Wat volgt op een vergissing over een Iraaks gezin waarvan een kind radicaliseerde.

Gelaagde vertellingen

Storytelling gaat voorbij de grenzen van het geschreven woord. Het is een middel om een gelaagd verhaal te vertellen; een verhaal op meerdere platforms of met meerdere lagen. Tekst versterkt bijvoorbeeld fotografie, audio bewegende beelden, of een live optreden een webdocumentaire. Ik werkte de afgelopen jaren mee aan verschillende tentoonstellingen en crossmediale projecten, zoals: Daily life Baghdad (Irak; met fotograaf Marieke van der Velden), Country without Orphans (Rwanda; met filmmaker Anisleidy Martínez en fotograaf Anaïs López) en I want to break free (Albanië; met fotograaf Bernadet de Prins).

Story doctor

Tegenwoordig begeleid ik ook andere makers (vooral fotografen en schrijvers). Ik coach hen bij het vinden van het emotionele hart van hun verhaal. Vooral als je al langer aan een project werkt, komt er een moment dat je verzuipt in je materiaal. Door terug te gaan naar het emotionele hart van het project, krijg je als maker weer richting. En het mooie is: wat dicht bij het hart ligt, is eigenlijk altijd zinvol.

Lees hier wat anderen over me zeggen.

We leven in een wereld van veel en vluchtige informatie. Schrijfkracht verbindt met integer onderzoek en gedreven storytelling hoofd en hart en ontwikkelt zo verhalen die resoneren.

Foto credit eerste en laatste foto: Rafaël Philippen