Over Bureau Schrijfkracht

We leven in een wereld van veel en vluchtige informatie. Schrijfkracht verbindt met integer onderzoek en gedreven storytelling hoofd en hart en ontwikkelt zo verhalen die resoneren.

Schrijfkracht is opgericht door Paulien Bakker. Ik studeerde journalistiek en psychologie en specialiseerde me in cultuurverschillen, menselijke drijfveren en storytelling. Je gedrag in het verleden schijnt de beste voorspeller te zijn voor toekomstig gedrag.

Zinvol

Nog voor ik kon schrijven, zette ik op zondag mijn ouders, broer en oma op een bankje voor me en hield een preek. Ik wilde iets overbrengen – of was het me om de collectezak te doen? Tot grote opluchting van iedereen, kreeg ik een paar jaar later de typemachine in het vizier.

Tekening van meisje dat geblinddoekt mediteert in de wolken

Gedegen

Na mijn studies journalistiek (hbo) en psychologie (universiteit) werkte ik vijf jaar op de redactie van het blad IntermediairPW. Daar leerde ik het redactionele proces grondig kennen. Ik ging als freelance journalist verder en schreef voor kranten, tijdschriften en een aantal internationale media. Terugkerende klanten waren onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC, Psychologie Magazine, Flow en het Amerikaanse Narratively. Daarnaast was ik hoofdredacteur en ontwikkelde diverse bladen in opdracht, waaronder Talent, Werf&, Erik en Magazine Verhalende Journalistiek.

Passie voor andere culturen

Als twintiger beoefende ik vechtsporten (karate, zelfverdediging) op vier continenten – in The Bronx (New York), India, Mali en natuurlijk in eigen land. Jaren later reisde ik naar Rwanda en kwam terecht in een weeshuis. De directeur vertelde me hoe hij op zijn twaalfde als enige levend een volle kerk verliet. Ik kreeg kippenvel. Luisterend naar zijn ervaring, besefte ik dat dat was wat me te doen stond: andermans louterende ervaringen overbrengen. Kort erop toog ik naar Irak, waar de indringende verhalen voor het oprapen lagen. Maar terwijl sociale media de wereld omspanden, merkte ik dat ons vermogen om ons in een ander te verplaatsen steeds meer op de proef gesteld werd. Ik had een voertuig nodig: storytelling.

Een snoepwinkel: hier ontmoette ik verhalende journalisten van over de hele wereld, en maakte ik kennis met hun prachtige verhalen in audio, video, online en tekst.

Storytelling als tool

Storytelling is een manier om informatie te structureren, en is op bijna alles van toepassing, vooral als je een ervaring wilt overbrengen. Van 2013-2018 was ik directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en organiseerde jaarlijks een internationale conferentie voor 300+ collega’s. Een snoepwinkel: hier ontmoette ik verhalende journalisten van over de hele wereld, en maakte ik kennis met hun prachtige verhalen in audio, video, online en tekst. De afgelopen jaren zette ik storytelling ook in voor film, sociale media campagnes en tentoonstellingen. Daarnaast begeleid ik onder meer fotografen en schrijvers bij het vinden van het emotionele hart van hun verhaal.

Grensverkennend

De crossmediale projecten waar ik de laatste jaren aan werkte zijn: Daily life Baghdad (Irak; met fotograaf Marieke van der Velden), Country without Orphans (Rwanda; met filmmaker Anisleidy Martínez en fotograaf Anaïs López) en I want to break free (Albanië; met fotograaf Bernadet Prins). Daarnaast schreef ik twee boeken: Een romantisch volk over de olierijke Iraakse stad Kirkuk en Wat volgt op een vergissing over een Iraaks gezin waarvan een kind radicaliseerde.

Lees hier wat anderen over me zeggen.

nl_NLNederlands