Ik heb een Artist Statement nodig

Zit je uren te staren naar een lege pagina?

Heb je een artist statement nodig en kom je maar niet tot een levendige omschrijving van wie jij bent en wat je doet? Ik help je door de juiste vragen te stellen en zet het resultaat van ons gesprek voor je op papier. Want beeld maken is jouw ding, verwoorden is het mijne.

Hoe werkt dat?

We hebben twee Zoomgesprekken van een uur. Ik interview je over je werk, jouw achtergrond als maker en de verbinding tussen die twee: wat ervoor gezorgd heeft dat je dat werk bent gaan maken. Ik schrijf de tekst uit, je kijkt ernaar, we passen hem aan. En dan heb je een concept Artist Statement van drie, max vier alinea’s die je kunt gebruiken voor op je website, een subsidieaanvraag, of een pitch over je project, fotoboek of tentoonstelling.

Wie ben ik?

En wie ik dan wel niet ben? Ik studeerde journalistiek en psychologie en heb ruim twintig jaar ervaring met interviewen en schrijven. Naast diepgaande gesprekken voeren en makers snel aan een Artist Statement helpen, coach ik schrijvers en fotografen om tot de essentie van hun werk te komen. Kort gezegd help ik hen om het emotionele hart van hun project te vinden, want als dat helder is, volgt al het andere (meestal) vanzelf (hier lees je hoe dat anderen is bevallen). Ik ben een van de oprichters en was directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en werk nu 20+ jaar als journalist. Met fotografen werk ik aan verschillende langjarige multimediale projecten (zie bijvoorbeeld dit project) en ik ben auteur van twee literaire non-fictieboeken.  

Give me more!

Naast artist statements schrijven, geef ik ook individuele schrijfbegeleiding. Mijn aanbod voor fotografen bestaat verder uit:

  • Cursus Artist Statement schrijven bij DuPho: zie Schrijfcursussen en gastlessen.

“Paulien is de eerste aan wie we aan denken als we een fotograaf-in-residency hebben die nog niet weet HOE hij of zij zijn verhaal moet vertellen en WAAROM hij of zij het maakt. Om dit te weten te komen sturen we ze naar onze Story Doctor Paulien. Ze levert altijd. Het is altijd een intense ervaring die nieuwe deuren opent naar geheel nieuwe niveaus van verhalen vertellen. Onze fotografen plukken nog jaren de vruchten van deze ervaring.”

Marga Rotteveel, medeoprichter Docking Station

Foto credits: Marieke van der Velden