Hmm met alle omikrondoem en de kerst in het vooruitzicht is het hoog tijd voor een kadootje aan jezelf. Een goed boek, of beter nog: een tijdloze klassieker. Hier volgen zeven van mijn Engelstalige all time favorites. Stuk voor stuk boeken die je laten zien hoe geweldig verhalende non-fictie kan zijn. Deze verhalen blijven je bij. Sterker nog, deze boeken blijven actueel.
#1 Truman Capote, In cold blood: een waargebeurde thriller over een gruwelijke moordzaak. Het boek verscheen in 1966 en is nog steeds zo spannend dat je het niet weg kunt leggen.
#2 Ted Conover: Coyotes (beter nog dan het boek waarmee hij furore maakte, Newjack, Guarding SingSing). Vertelt het verhaal van mensen uit Midden en Zuid-Amerika die illegaal de VS proberen te bereiken. Het verhaal is ruim veertig jaar oud en heeft niets aan relevantie ingeboet.
#3 Gabriel García Márquez: News of a kidnapping, is een thriller over een serie ontvoeringen in Colombia in de jaren negentig. Bloedstollend goed.
#4 Adrian Nicole LeBlanc: Random Family. LeBlanc volgt tien jaar lang een paar gangsterliefjes in de Bronx en schetst daarmee een subcultuur waarvan je vermoedelijk het bestaan niet wist.
#5 Tracy Kidder: Mountains beyond mountains. Het verhaal van dokter Paul Farmer op Haïti is vooral een aanrader om hoe Kidder het verhaal vertelt. Er is een ik, maar die is ondergeschikt aan de hoofdpersoon en alleen bedoeld om Paul Farmer beter uit de verf te laten komen.
#6 Rebecca Skloot: The immortal life of Henrietta Lacks is een prachtig portret van een familie én een spannend wetenschappelijk verhaal in één. Een boek met een onnavolgbare opbouw.
#7 Katherine Boo: Beyond the Beautiful Forevers. Portret van een sloppenwijk van Delhi waar geen slachtoffers wonen, alleen entrepreneurs. Het leest als een roman, maar alles is waargebeurd.
Ben je meer van de gratis online verhalen? Dat kan ook. De grootste Amerikaanse prijs voor uitmuntende journalistiek Pulitzer, plaatst alle winnaars online (al sinds 1917!). Je vindt ze hier.