Blog NL

Great summer reads

Is het je gelukt om weg te komen van Schiphol? Of houd je met dit lekkere weer gewoon een part-time vakantie in eigen land? Hoe dan ook heb je voer nodig voor in je hangmat. Hieronder volgen zeven van mijn favoriete Engelstalige all time favorites op het gebied van verhalende journalistiek. (Ik publiceerde dit lijstje al eerder, maar herhaal deze zomerweken een paar oude posts.)

Deze boeken laten zien hoe geweldig verhalende non-fictie kan zijn. Sterker nog, ze blijven actueel – het oudste verscheen in 1966. Tijdloze klassiekers dus waar je eindeloos in weg kunt zakken én die je als verhalenmaker volop kunt bewonderen. Want hoe kwamen deze geweldige klassiekers tot stand?

1 Truman Capote, In cold blood: een waargebeurde thriller over een gruwelijke moordzaak. Het boek verscheen in 1966 en is (nog steeds) zó spannend dat je het niet weg kunt leggen. Titel in de Nederlandse vertaling: In koelen bloede.

2 Ted Conover: Coyotes (beter nog dan het boek waarmee hij furore maakte, Newjack, Guarding SingSing). Vertelt het verhaal van mensen uit Midden en Zuid-Amerika die illegaal de VS proberen te bereiken. Het verhaal is ruim veertig jaar oud en heeft niets aan relevantie ingeboet. (Het is helaas niet naar het Nederlands vertaald.)

3 Gabriel García Márquez: News of a kidnapping, is een thriller over een serie ontvoeringen in Colombia in de jaren negentig. Bloedstollend goed. Nederlandse vertaling (voor zover nog te krijgen): Ontvoeringsbericht.

4 Adrian Nicole LeBlanc: Random Family. LeBlanc volgde tien jaar lang een paar gangsterliefjes in de Bronx en schetste daarmee een subcultuur waar je je anders nauwelijks een beeld van had kunnen maken. Nederlandse vertaling: Zomaar familie.

5 Tracy Kidder: Mountains beyond mountains. Het verhaal van dokter Paul Farmer op Haïti is vooral een aanrader vanwege de manier waarop Kidder het verhaal vertelt. Er is een ik, maar die is ondergeschikt aan de hoofdpersoon en alleen bedoeld om Paul Farmer beter uit de verf te laten komen. (Geen Nederlandse vertaling van.)

6 Rebecca Skloot: The immortal life of Henrietta Lacks is een prachtig portret van een familie én een spannend wetenschappelijk verhaal in één. Een boek met een onnavolgbare opbouw. Nederlandse vertaling: Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks.

7 Katherine Boo: Beyond the Beautiful Forevers. Portret van een sloppenwijk van Delhi waar alleen maar entrepreneurs wonen. Het leest als een roman, maar alles is waargebeurd. Nederlandse vertaling: Een beter bestaan.

Ben je meer van de gratis online verhalen? Dat kan ook. De grootste Amerikaanse prijs voor uitmuntende journalistiek Pulitzer plaatst alle winnaars online (al sinds 1917!). Je vindt ze hier. En ben ik nog een klassieker vergeten? Laat het me weten!

You Might Also Like...