Is het na het lezen van mijn serie over gelaagde verhalen vertellen (zie mijn vorige blog) bij jou ook gaan kriebelen? Heb je een mooi idee en wil je ermee aan de slag? Geweldig. Maar als je volop kunt gaan experimenteren met verhalen vertellen op verschillende podia, dan rijst al snel de vraag: welke elementen van storytelling zijn er allemaal om rekening mee te houden? In dit blog deel ik tien elementen van storytelling met je.
Maar eerst iets anders.
Meestervertellers
Want naar aanleiding van dat laatste blog schreef iemand ‘Mooi dat makers minder afhankelijk worden van de gevestigde media. Maar hoe financieren ze dat?’ Dit soort grote projecten vraagt ondernemerschap, en dat ondernemerschap gaat niet alleen over welke kanalen en welke stijlmiddelen je inzet, maar ook op het financieren ervan.

Je zult eigenlijk altijd meerdere bronnen moeten aanboren en ook meerdere afzetkanalen hebben. De media waarop je het project vertelt, dragen slechts deels bij aan de kosten. Je kunt wel ook met commerciële opdrachtgevers werken, zoals een museum of kennisinstituut, die wel de kosten voor hun deel van het project dragen. Tsja, het vergt handigheid en ondernemerschap en vooral ook: langer vooruit plannen. Het alternatief is dat je met een producent gaat werken, die helpt met de planning, het vinden van financieringsbronnen en het indienen van subsidieaanvragen. Maar, voordat je een gat in de lucht springt, subsidies aanvragen zul je altijd zelf moeten doen.
Goed, die tien elementen dus.
Het begon met een simpel lijstje. Mark Kramer, de founding father van de Stichting Verhalende Journalistiek, stelde jaren geleden een lijstje op met de zes elementen van verhalende journalistiek. Dat was toen we een jaarlijkse online canon van beste Nederlandstalige verhalende journalistiek lanceerden, wat tegenwoordig Meestervertellers heet en nog steeds bestaat. À propos, als je begint aan een eigen project zou ik je altijd adviseren om eerst op zoek te gaan naar een aantal inspirerende voorbeelden. En die vind je, bijvoorbeeld, op Meestervertellers.
Tien elementen
Met mijn ervaring als maker en als storydoctor, en na mijn korte tijd als interactive storyteller bij de wellness app van Dephion, heb ik zijn zes elementen omgezet naar tien elementen van multimediale storytelling. Als je aan een verhaal werkt dat je op meerdere podia wilt vertellen, en je besluit om daar storytelling bij in te zetten, dan zijn er tien knoppen waar je als maker aan kunt draaien. Tien elementen die, als je ze goed weet te benutten, elkaar en daarmee je verhaal kunnen versterken.
De tien elementen van interactive storytelling:
1 Personage(s) oftewel Point of View: wiens verhaal is het?
2 Centrale vraag of Dramatic question: wat is de centrale vraag die je in je project beantwoordt?
3 Spanningsboog ofwel Rhythm: hoe bouwt de spanning op, wat is de climax?
4 Scènes vertaal ik online naar enerverende inhoud: uit welke scènes bestaat je verhaal uit?
5 Verteller: wie is de verteller van je verhaal en hoe wordt het verhaal verteld?
6 Universele waarde of urgentie: waarom moet het verhaal nú verschijnen?
7 Vertellagen of spaarzame omgang met bronnen en elementen: uit welke lagen bestaat je verhaal?
8 Stemming of sfeer: welke sfeer heeft je verhaal?
9 Setting en research: in welke wereld speelt het zich af?
10 Belofte: wat is de beloning die je invult met dit verhaal? Hoe heeft het tot zich nemen van jouw project de kijker of lezer of luisteraar verrijkt of vermaakt?
Tip
Heb je een mooi idee en zie je het, draaiend aan deze tien knoppen, helemaal zitten? Goed nieuws, want het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft net een call uit voor journalistiek plus-projecten. Je moet er wel snel bij zijn, inzenden kan nog tot en met 18 oktober.