Blog NL

Aan de slag!

Ik kondigde het eerder al aan: ik lanceer een gratis emailcursus van één week om je te helpen je idee scherp te stellen. (Dank nog voor de enthousiaste reacties, op en buiten LinkedIn!). Jallah, aan de slag!

Je aarzelt nog. Je hebt wel een idee, maar misschien is het wel niets, ach nee, het is vast niets. En het komt nu ook niet uit. Want de energierekening gaat omhoog en alles wordt duurder en wie gaat er überhaupt nog naar het theater of kan het zich permitteren om iets te máken?

Daar heb ik iets op. Jaren terug verscheen deze column in The Guardian. Die stelt dat het geheim van een succesvol creatief leven zit in het doorgronden van de planning van het busstation van Helsinki. Die had je vast niet aan zien komen.

Dat zit zo (de column lezen is natuurlijk veel leuker). Je stapt op het station in een bus – je kiest een creatieve richting. Maar na een paar haltes kom je tot de conclusie dat wat jij hebt bedacht al gedaan is door een ander. Je stapt teleurgesteld uit, deze route leidt nergens naar, en gaat terug naar het station. Je stapt op een andere bus en volgt een nieuw creatief pad. Om er na een paar haltes achter te komen dat ook dat al door een ander is gedaan. En dus stap je weer uit en ga je terug naar het vertrekpunt. Je komt maar niet weg. Blijkbaar ben je niet creatief of briljant genoeg om iets origineels te verzinnen. Denk je. Wat je niet beseft is dat alle bussen in eerste instantie langs dezelfde paar haltes komen, om pas later een eigen (unieke) route te volgen. Dus het advies luidt:

“Stay on the bus. Stay on the fucking bus.”

Goed, aan de slag dus. Tijdens de gratis emailcursus van één week Dromen van je eigen boek: een emailcursus om je idee scherp te stellen krijg je een week lang iedere dag een opdracht. Vijf opdrachten in totaal dus, bedoeld voor mensen met al de nodige schrijfervaring. Iedere opdracht kun je in ongeveer twintig minuten maken. Aan het eind van de week heb je je idee een stuk helderder. Daarnaast stuur ik af en toe een filmpje ter inspiratie. Omdat het niet je creativiteit is die stokt, maar al die andere dingen die NU moeten gebeuren, ofwel je neiging om maar uit die bus te stappen. Dus doe mee, en als je weer twijfelt aan je idee, dan hoop ik dat je vanaf nu een stemmetje in je achterhoofd hoort: “Stay on the bus. Stay on the fucking bus.”

Op maandag 20 juni gaan we van start. De maandag erop, op 27 juni, komen we allemaal op Zoom bij elkaar om onze voorstellen aan elkaar voor te lezen en feedback te ontvangen.

Meld je hier aan. Of lees er hier meer over.

PS Is dit toch echt niet het moment om aan deze cursus te beginnen? Geeft niks. Blijf dit blog lezen, hou de creatieve vonk levend, en sluit een andere keer aan.

Foto: Nadeesha Kalhara Jayasundara/Pexels

You Might Also Like...