Blog NL

72.000 foto’s

Op donderdag 25 november interview ik tijdens de opening van het vernieuwde Hennep Museum in Amsterdam de Duitse milieu storyteller Maren Krings en de Amerikaanse mensenrechtenactivist Alicia Fall.

Het fotoboek van Maren Krings is bijna af. In maart 2020, het nieuwe thuiswerken was net begonnen, spraken we elkaar voor het eerst op Zoom. Maren had toen vier jaar in haar auto gewoond, 26 landen bezocht en allemaal hennepprojecten en deskundigen afgereisd. Ze was in haar eentje dwars door de Sahara gereden en met een helikopter op een gletsjer in de Alpen geland, ze had een Sjamaan in Mongolië bezocht en een bosbioloog in Zweden gesproken. Haar belevenissen had ze vastgelegd in talloze dagboekaantekeningen, audio- en video-opnames en 72.000 foto’s.

Foto credits Maren Krings

‘Eh,’ vroeg ik tijdens dat eerste gesprek. ‘72.000?’

Haar reis was begonnen toen ze ontdekte dat veel van de materialen die we gebruiken – papier, plastic, katoen, dierlijke producten – en die, door de intensiteit waarmee we ze gebruiken schadelijk ons milieu beschadigen, kunnen worden vervangen door hennep. Dat eeuwenoude gewas werd vroeger veel meer gebruikt. De touwen van het schip van Columbus waren ervan gemaakt, maar ook kleding en boeken. Tot het werd verbannen vanwege zijn hallucinerende werking.

Maar 72.000 foto’s, hoe werk je je daar doorheen en verzamel je die 100, misschien 200 foto’s die samen een fotoboek vormen? Tijdens onze coachingsgesprekken kwam Maren tot het besef waarom ze al die kilometers had afgelegd. En toen ze dat eenmaal wist, ging ze met dezelfde onverzettelijkheid door. Haar reizen bleken, toen we in augustus samen naar haar materiaal keken, een verslag van het ontwaken van haar eigen milieubewustzijn. Wat ze onderweg gevonden had was haar roeping om oude kennis over de natuur terug te vinden waarmee we kunnen leven binnen de grenzen van de planeet. En om die kennis wereldkundig te maken.

Een van de meest markante vrouwen die ze ontmoette op haar zoektocht was Alicia Fall, die met haar organisatie Her Many Voices (inheemse) vrouwen inspireert om tot bloei te komen, voor elkaar en voor de planeet. Zelf stamt Alicia Fall af van de inheemse Cherokee en Taino. Ze heeft een speciale gevoeligheid voor het kijken naar het verleden en de manier waarop mensen de natuur zijn gaan kolonialiseren. Ook Alicia Fall kwam in haar zoektocht uit bij hennep. Ze zegt: “Als inheemse maak je altijd plannen voor de volgende zeven generaties.”

Tijdens ons gesprek hoor je meer over de herontdekking van industriële hennep – hennep dat verbouwd wordt om kleding, voedsel, boeken, medicijnen, huizen en nog veel meer van te maken. Het boek verschijnt in maart 2022. Meer informatie over H for Hemp vind je op https://marenkrings.com/.

You Might Also Like...