Blog NL

5 tips voor wie wil beginnen aan een eigen project

Werken aan je eigen project, klinkt dat je als een droom in de oren? Een blanco pagina die je helemaal zelf kunt invullen op welke manier je ook maar wilt – dát is nog eens buitenspelen. Hoe pak je dat aan, een eigen project? Waar moet je aan denken – en welke valkuilen kun je het beste vermijden?

Fotografen noemen het ‘vrij werk’: projecten die je opzet omdat jij er benieuwd naar bent, niet omdat een opdrachtgever erop zit te wachten. Een belangrijk voordeel is dat je buiten de lijntjes mag kleuren. Je kunt je eigen horizon verbreden en dat is hard nodig voor de meesten van ons. Misschien ga je samenwerkingen aan met mensen die je anders nooit zou ontmoeten, verken je nieuwe werelden of je ontwikkelt een nieuw aspect van je vakmanschap. Buitenspelen dus.

Nadelen zijn er uiteraard ook. De voornaamste: op vrij werk zit in eerste instantie niemand te wachten. Je zult zelf de kar moeten trekken. Dat betekent: financiering vinden, je publiek zien te bereiken en wellicht ook je eigen team samenstellen.

En om maar gewoon te zeggen hoe het ervoor staat: financiering en een doelgroep vinden wordt steeds lastiger.

Traditionele opdrachtgevers als kranten en weekbladen betalen nog maar een fractie van wat ze zelfs tien geleden bijdroegen. Als je verhaal zich afspeelt in het buitenland, zul je merken dat er nog maar weinig plaatsen zijn waar je dat kwijt kunt. Die krant, dat weekblad of dat programma kun je beter zien als mediapartner dan als opdrachtgever.

Jijzelf staat nu dus aan het roer van het schip. Je zult je inkomen uit meerdere bronnen moeten halen. En dat betekent: op zoek gaan naar fondsen, hun deadlines in de gaten houden, je mediapartners benaderen en van hen een intentieverklaring krijgen. Nadenken over alle platforms waarop je je project wilt vertonen, samenwerkingen aangaan en een goede sparringpartner vinden die met je meekijkt.

Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen als je aan een eigen project werkt? Vijf tips:

1 Werk met een planning

Een ondernemerscoach gaf me eens een gouden regel: zorg dat je zestig procent van je tijd declarabel werk doet. De overige veertig procent mag je dan ‘buiten spelen’; nieuwe projecten ontwikkelen. Een eigen project is altijd iets van de lange adem. Hoe ingewikkelder het project, hoe sterker de neiging om je er helemaal in te verliezen. Maar tot je financiering rond is, kun je je dat niet veroorloven.

2 Ga op onderzoek uit

Ga voor je begint op zoek naar soortgelijke projecten qua stijl, verschijningsvorm of thematiek. Kijk wat je er wel en wat je er niet goed aan vindt. Het helpt je om richting te geven aan je eigen project. En als je samenwerkt met anderen kun je refereren aan dat verhaal. (Je moet even naar beenden scrollen maar hier vind je een mooie canon van geslaagde Nederlandstalige projecten.)

3 Beperk jezelf

Het klinkt vast als een enorme dooddoener, maar ik merk bij ieder project weer: less is more. Hoe meer je je in het begin toespitst op precies dat waar je interesse ligt, hoe meer je de diepte in kunt gaan en niet verzandt in de breedte. Maak dus zo vroeg mogelijk keuzes. Laat je eigen nieuwsgierigheid leidend zijn. Gaat je project over de Tweede Wereldoorlog? Ga dan voor jezelf na wat jij daar nu zo boeiend aan vindt. Laat de rest van die oorlog over aan een ander.

4 Zorg voor goede sparring partner(s)

Eindelijk kun je eens echt de diepte in en voor je het weet verzuip je in je onderwerp. Je zit er zo diep in, dat je niet meer kunt vertellen waar je verhaal nu eigenlijk over gaat. Alles is relevant en je blijft maar researchen. Het loont daarom de moeite om vroegtijdig, eigenlijk gelijk na de oriëntatiefase, op zoek te gaan naar een coach of een groepje van gelijkgestemde makers voor feedback. Bij een eigen project aanpakken hoort ook: je eigen klankbord regelen. (Zie ook mijn vorige blog daarover.)

5 Denk wel aan geld

Het is vast niet waarom je begint aan vrij werk maar toch: onderzoek vroegtijdig hoe je je project gefinancierd krijgt. Er zijn tal van fondsen, die allemaal hun eigen regels hebben. Hier kom ik in een later blog op terug, maar om je vast een duwtje in de rug te geven, kijk eens naar dit fonds: https://werktuigppo.nl/voorpagina/toewijzingscriteria/.

Foto: Anna Hecker/Unsplash

You Might Also Like...