Een blanco pagina om helemaal in te vullen zoals jij het wilt – dát is nog eens buitenspelen. Zo begin je.
Fotografen noemen het ‘vrij werk’: projecten die je opzet omdat jij er benieuwd naar bent, niet omdat een opdrachtgever erop zit te wachten. Een belangrijk voordeel is dat je buiten de lijntjes mag kleuren. Misschien ga je samenwerken met mensen die je anders nooit zou ontmoeten, verken je nieuwe werelden of je ontwikkelt een nieuw aspect van je vakmanschap. Buitenspelen dus.
Nadelen zijn er uiteraard ook. De voornaamste: op vrij werk zit in eerste instantie niemand te wachten. Je zult zelf de kar moeten trekken. Dat betekent: financiering vinden, je publiek zien te bereiken en wellicht ook je eigen team samenstellen.
Hoe doe je dat, een eigen project opzetten? Vier tips:
1 Ga op zoek
Ga voor je begint op zoek naar soortgelijke projecten qua stijl, verschijningsvorm of thematiek. Kijk wat je er wel en wat je er niet goed aan vindt. Het helpt je om richting te geven aan je eigen project. En als je samenwerkt met anderen kun je refereren aan dat verhaal. (Je moet even naar beneden scrollen maar hier vind je een mooie canon van geslaagde Nederlandstalige projecten.)
2 Beperk jezelf
Het klinkt vast als een dooddoener, maar ik merk bij ieder project weer: less is more. Hoe meer je je in het begin toespitst op precies dat waar je interesse ligt, hoe meer je de diepte in kunt gaan en niet verzandt in de breedte. Maak dus een mind map: schrijf voor jezelf alle mogelijke invalshoek op, en kies er één. Laat je eigen nieuwsgierigheid leidend zijn.
3 Ga sparren
Voor je het weet verzuip je in je onderwerp. Je zit er zo diep in, dat je niet meer kunt vertellen waar je verhaal over gaat. Alles is relevant en je blijft maar researchen. Het loont daarom om vroegtijdig, eigenlijk gelijk na de oriëntatiefase, op zoek te gaan naar een coach of een groep gelijkgestemde makers voor feedback. (Zie ook een vorig blog daarover.) Want bij een eigen project aanpakken hoort ook: je eigen klankbord regelen.
4 Denk wel aan geld
Het is vast niet de reden dat je begint aan vrij werk maar toch: onderzoek vroegtijdig hoe je je project gefinancierd krijgt. Er zijn tal van fondsen, die allemaal hun eigen regels (en deadlines) hebben. Een belangrijk fonds voor journalisten, schrijvers en tegenwoordig ook voor fotografen is het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Aarzel je hoe je dat aan moet pakken? Geen nood. Het FBJP schreef een handzame subsidiehandleiding, die vind je hier.
Ben je nog niet zover dat je al fondsen kunt aanvragen en kun je wel de hulp van een professionele coach gebruiken? WerktuigPPO vergoed een derde van de kosten die je maakt (nog eens een derde kun je aftrekken van je belastingaangifte). Of vraag een STAP subsidie aan: dat is een budget van max 1000,- dat je kunt gebruiken voor scholing.
Overigens, mijn coachingsaanbod vind je hier.
Foto: Anastasia Lobanovskaya/Pexels