0

Over Bureau Schrijfkracht

Schrijfkracht is opgericht door Paulien Bakker

Ik geloof in betrokken journalistiek en in de kracht van een goed geschreven verhaal. Ik werk als verhalend journalist (story writer), story manager en story doctor. Want ons brein is ten diepste een betekenis zoekende machine.

* * *

Nog voor ik kon schrijven, zette ik op zondag mijn ouders, broer en oma op een bankje voor me en hield een preek, mijn woorden kracht bij zettend door de intense handgebaren van de dominee na te doen. Ik wilde iets overbrengen – of was het me om de collectezak te doen? Tot grote opluchting van iedereen, kreeg ik een paar jaar later de typemachine in het vizier.

Als twintiger beoefende ik vechtsporten (karate, zelfverdediging) op vier continenten – in The Bronx (New York), India, Mali en dichter bij huis, in Gent. Het was een belangrijke leerschool na een afgeschermde jeugd. Ik studeerde achtereenvolgens journalistiek (hbo) en psychologie (universiteit) en werkte na mijn afstuderen vijf jaar op de redactie van het blad IntermediairPW.

In december 2005 reisde ik naar Rwanda en kwam terecht in een weeshuis. De directeur vertelde me hoe hij op zijn twaalfde als enige levend een volle kerk verliet, waarna alle andere aanwezigen werden vermoord. Zijn redder had ooit een koe van zijn vader gekregen. Ik had kippenvel; zijn verhaal raakte me. Kort erop toog ik naar Irak. Mensen uit een andere cultuur doorgronden, hun verhalen overbrengen, werd in de jaren erna een belangrijk aspect van mijn werk.

Mensen uit een andere cultuur doorgronden, hun verhalen overbrengen, werd een belangrijk aspect van mijn werk.

Ik schreef de laatste jaren voor bijna alle Nederlandse kranten en veel tijdschriften. Terugkerende klanten waren onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, Psychologie Magazine en Flow. Daarnaast ontwikkelde ik bladen in opdracht. Van 2013-2018 was ik (part-time) directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en organiseerde jaarlijks een internationale conferentie voor 300+ collega’s.

Ik ruim tijd in voor ‘vrij werk’ zoals fotografen dat noemen: eigen projecten die me de kans geven om me verder te ontwikkelen. Zo schreef ik mijn eerste boek ‘Een romantisch volk’ over de olierijke Iraakse stad Kirkuk. En werkte ik aan twee meerjarige crossmediale projecten: Daily life Baghdad (Irak; met fotograaf Marieke van der Velden) en Country without Orphans (Rwanda; met filmmaker Anisleidy Martínez en fotograaf Anaïs López).

Momenteel werk ik aan een nieuw boek en met fotograaf Bernadet de Prins aan het project “I want to break free” (Albanië). Daarnaast help ik sinds een paar jaar andere makers binnen en buiten de creatieve sector om het emotionele hart van hun verhaal te vinden.

Foto: Anisleidy Martínez