0
Mensen

Joehoe! 80 fotografen doneren werk

Geweldig nieuws. Deze week houden we een online fotoveiling. Tachtig bekende fotografen hebben een foto uit hun eigen collectie gedoneerd om weeskinderen in Rwanda naar school te helpen. De fotografen die meedoen zijn onder meer Diana Blok, Vincent Mentzel, Eddy Posthuma de Boer, Laura Samsom, Marieke van der Velden, Rob Hornstra, Ilvy Njiokiktjien, Geert van Kesteren, Carel van Hees en Carla Kogelman. Grote namen dus. Foto’s worden geveild vanaf € 100. Er zitten originele/vintage afdrukken tussen, anderen hebben een Limited edition, sommigen zijn gesigneerd, veel hebben geen lijst, anderen zijn geplakt op Dibond of aluminium. En er zitten twee fotoboeken bij.

Rwanda sluit al haar weeshuizen. Ze wil geen ontwikkelingsland meer zijn en stuurt de kinderen terug naar gezinnen. Tot nu toe woonden ze in door hulporganisaties opgezette weeshuizen. Van de 3323 wezen zijn er inmiddels zo’n 1892 terug gegaan naar (pleeg)gezinnen. Maar de helft van de kinderen die terugkeerden, gaat geregeld met honger naar bed, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane University.

Om de kinderen toch naar school te laten gaan zodat ze aan de armoede kunnen ontsnappen, startten fotografen Anaïs López en Bert Verhoeff een online fotoveiling. Het online bieden op de foto’s kan van 23 tot en met 29 november. De gehele opbrengst gaat naar hun project Country without Orphans.

‘Toen we de kinderen in november vorig jaar een fotocursus gaven, hoorden we al hoe bang ze waren dat ze niet meer naar school zouden kunnen als ze het weeshuis eenmaal moesten verlaten. De kinderen beseffen heel goed dat dit de enige manier is om aan honger te ontsnappen,’ vertelt Anaïs López. Ze besloten daarom om, naast hun journalistieke werk, ook een fonds op te richten zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan. Een jaar basisschool in Rwanda kost (inclusief boeken en schooluniform) 60 euro. Een jaar middelbare school (dat is kostschool in Afrika) is 500 euro. Daar krijgen ze ook twee maaltijden per dag.

Dit is het laatste deel van onze fundraisecampagne. We hopen dan genoeg te hebben opgehaald om in ieder geval Solomon – waarvoor ik negen jaar geleden het Babyhome opzette – en Samuel, Fisto, Hirwa, Jean-Cloude en een paar andere kinderen naar school te sturen, tot ze in ieder geval een middelbare schooldiploma hebben.

Meer over het project vind je op: www.countrywithoutorphans.nl. Neem gelijk een kijkje op de fotoveiling.

 

You Might Also Like...